Благослов Патријараха

Његова Светост Патријарх Српски Господин Иринеј са СВИБОР-ом на прослави Богојављења

Блаженопочивши Патријарх Српски Господин Павле благословио је у прошлом веку изучавање и вежбање Српског Витешког Борења - СВИБОР

Претражи
Да ли сте упознати и да ли Вам се допадају активности СВИБОР-а?
 
Статистика
Број прегледаних чланака : 573609
Посетиоци
Тренутни број посетилаца на сајту: 8. 

БОГОЈАВЉЕЊЕ 2018.

Традиционално 20 пливање за Часни Богојављењски крст одржано је на Ади Циганлији у организацији Храма светог Ђорђа, Општине Чукарица, ЈП „Ада Циганлија" и Српског витешког реда СВИБОР. Учествовали су витезови СВИБОРа, Руски богатири, Војска, Жандармерија и грађани. Архијерејску Литургију и Велико водоосвећене служио је Преосвештени Епископ Моравички г. Антоније Викар Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја. Пливаче и присутне грађане поздравио је министар војни г. Александар Вулин.

 

БОГОЈАВЉЕЊЕ У СВЕТУ 2018.

Велико чудо десило се на празник Бгојављења - У току освећења воде на Јордану на жезал Јерусалимског патријарха Теофила слетео је бели голуб! Његова екселенција председник Руске Федерације г. Владимир Владимировић Путин погрузио се на Богојављење у освештану воду! Свештеник Руске Православне Цркве поштујући традицију први на челу верног народа улази у освештану воду на Богојављење!

 

Београдски витешки парк

Дана 17. јануара у Старом двору у kабинету градског урбанисте одржан је састанак коме су присуствовали господин Милутин Фолић градски урбаниста са сарадницима, Радивоје Радуловић челник СВИБОРа, Александар Николајевић Павлов главни војвода Знаменске богатирске заставе и Андреј Викторовић Губар војвода тулске богатирске заставе. На састанку су договорене смернице за изградњу српско-руске тврђаве „Београдски Витешки Парк" у Београду.

 

Филолошка гимназија Београд

Дана 17. јануара у препуној фискултурној сали Филолошке гимназије у Београду одржан је час руског језика и богатирских вештина у организацији СВИБОРа и Руских Богатира из Орла и Туле. Часу је присуствовао директор гимназије г. Душко Бабић, професори руског језика и фискултуре и многобројни заинтересовани ученици.

 

Предавање у Вазнесењској цркви

Дана 17.јануара у парохијском дому Храма Светог Вазнесења Господњег у Београду Руски Богатири и СВИБОР одржали су предавање на тему „Православно и патриотско васпитавање деце и омладине". По завршеном предавању старешина храма о. Арсеније Арсенијевић приредио је за госте трпезу љубави.
 

Божићно сеоце код Храма

 

Дана 16. јануара СВИБОР и Руски Богатири из Туле и Орла одржали су код Храма Светог Саве на Врачару Витешки дан - обуку и тренинге за мале витезове.

 

БОЖИЋ 2018.

 

У храму Светог Саве Свјатјејши Патријарх српски г. Иринеј служио је архијерејску Литургију. Присуствовали су чланови градске и републичке власти, свештенство и СВИБОР. После Литургије дељена је Божићна чесница. .

 
У склопу акције Буди Витез организујемо потпуно БЕСПЛАТНО за све узрасте:
Тренинзи СВИБОРа, коришћење витешке опреме, пловидба витешком лађом "Славјана",
фотографисање у витешким костимима, обука израде витешких оклопа, краснопис...

Буди Витез!

 

СМЕДЕРЕВСКА ЈЕСЕН

 

Дана 8,9. и 10. септембра СВИБОР је традиционално учествовао у најстаријој туристичко привредној манифестацији у Србији „Смедеревска јесен" која се ове године одржала по 130. пут.

Витешка парада, централним градским улицама, борбе, турнири, школа за мале витезове, стари занати и уметности су били програм који смо приказали на велелепној Смедеревској тврђави, затим на Дунавском кеју и у центру града.

Као и увек до сада програм је пратио велики број посетилаца и бројни медији.

 

 

 

Почетак градње првог у Русији Храма Светог великомученика Кнеза Лазара Српског

 

Са великом радошћу и задовољством обавештавамо да је дана 05. Августа 2017. Лета Господњег, положен камен темељац, првог у Русији, Храма посвећеног Светом косовском великомученику Кнезу Лазару Српском, у граду Орел, у Знаменској Богатирској застави (витешком утврђењу). Његово Високопреосвештенство Митрополит Орловски и Болховски г. Антониј, дао је написмени благослов за изградњу Храма цара Лазара, и својом руком написао:

”+Благословим ово свето дело. Слава народу српском-нашој браћи. Био сам тамо више пута.+Антониј”. Чин постављања камена темељца за Храм-капелу од дрвета у руском стилу, одслужио је Преосвећени Епископ Мценскиј Алексиј, уз саслужење више свештеника Орловске Митрополије.

Овај камен је освештан у ћивоту са делом моштију Светог Кнеза Лазара у његовој задужбини цркви Лазарици у Крушевцу на Духовски Понедељак (5. јуна ове године) уз присуство Српских СВИБОР витезова и Руских Богатира. Камен је освештан у току трајања “20. јубиларног међународног Витешког Турнира СВИБОР-ДУХОВИ 2017” који је реализован од 2. до 10. јуна на Калемегдану, у манастиру Студеници и у Аранђеловцу, а у сарадњи са Туристичком организацијом Београда (ТОБ).

Будући Храм цара Лазара у Русији служиће за укрепљење братства наших народа и јачање јуначког духа, витешке дружбе и међусобног пријатељства. Ово дело је резултат дугогодишње сарадње СВИБОРа са Руским Богатирима, козацима и витезовима.

Великом празнику присуствовали су Богатири из Орловске, Московске, Тулске, Ставропољске, Курске Богатирске заставе (утврђења), Богатирске слободе (тврђаве), Козачке дружине из Орла, Брјанска и Почепа, Српски Витезови СВИБОРа из Москве и Орла, те велики број верног народа и гостију.

По окончању службе у Знаменској застави почео је велики витешки турнир под мотом “Стојмо под знамењем Богатирских победа”. Богатири, козаци и витезови извели су показне наступе, јуриш на тврђаву, обуку деце, надметање у разним дисциплинама, ратни и кулачки бој, отворено првенство града Орла у козачким техникама и вештинама, пловидбу репликом средњовековне лађе.

Чином почетком градње Храма исписана је нова страница дуге историје Српско-Руских односа. Епископ Муромски и Вјазниковски г. Нил дао је такође благословио освећење камена темељца за Храм-капелу посвећену Св. преподобном Иљи Муромцу који ће реципрочно бити подигнут у Београду.

Духовник Свјатјејшег Патријарха Руског Кирила, Схиархимандрит Илија (Ноздрин), коме је Руско-Српско братство витезова-богатира представило иницијативу за подизање Храма Цара Лазара у Русији и аналогно томе, капеле посвећене преподобном Иљи Муромцу у Београду, дао је написмени благослов за пројекат градње Храма-капеле у склопу будуће Витешке тврђаве и пристана за лађу “Славјана” коју смо добили од Руса. Лађа “Славјана” је препловила преко 7.000 км, највеће европске реке и 7 мора у пловидби епских размера “Ходење из Руске у Српску земљу” коју су Богатири и Витезови извели по благослову Његове Светости Патријарха Српског г. Иринеја.

Оваква витешка утврђења су центри православља и националне културе, традиције и патриотског васпитања омладине, деце и породица и постоје у више градова широм Русије. Туристичке су атракције од прворазредног значаја и бележе велики број гостију током целе године.

 

 

 

Калемегдан-"Средњовековни београдски витезови"

 

Дана 25. јуна 2017. г. у сарадњи Туристичке организације Београда ТОБ и СВИБОРа почела је реализација манифестације Калемегдан - "Средњовековни београдски витезови".

Витезови СВИБОРа су чували стражу код унутрашње Стамбол капије и патролно обилазили простор Калемегданске тврђаве. Витешка стража је опремљена по правилима старе српске војске из времена Светог деспота Стефана Лазаревића Високог. Изузетну пажњу посетилаца и туриста изазвале су церемоније смене страже и стројеве радње које су витезови изводили. Првог дана одржавања програма велики број туриста је убележио врло позитивне импресије у посебну Књигу утисака. Посетиоци су се у великом броју фотографисали са стражарима и витезовима у патроли. Програм се наставља свакодневно од 17.00 до 19.00 часова у току целе летње туристичке сезоне.

 

 

 

20. ЈУБИЛАРНИ МЕЂУНАРОДНИ ВИТЕШКИ ТУРНИР СВИБОР ДУХОВИ 2017

БУДИ ВИТЕЗ

Први и најстарији и средњовековни фестивал у Србији и региону

С Благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, а на основу дугогодишњег истраживања српске витешке традиције, борилачког наслеђа и предања, те великог искуства у организовању досадашњих деветнаест међународних витешких турнира, као и учешћа на престижним витешким турнирима и фестивалима широм Европе, у сарадњи са пријатељима из земље и иностранства дочараћемо незабораван доживљај историје оживљене на нов начин.

Настављајући традицију предака и трудећи се да будемо достојни потомци, СВИБОР Савез Србије организује, ако Бог да, 20. средњовековни спектакл, у Београду од 02-04. јуна 2017. године.

По узору на „ђостре“ и „багорде“ (витешке игре и надметања) које су славни и свети краљеви, цареви и деспоти српски приређивали кроз златно доба наше прошлости. Турнир је по правилима и у дисциплинама старе српске војске. Културно-историјски спектакл одржава се на велики хришћански празник Силазак Светог Духа на апостоле-Духови-Тројице, као и за времена Светог Деспота Стефана Лазаревића који је и сам учествовао са својим витезима на највећим турнирима свога доба у Европи, управо на Духове. Свети Деспот и његови витези су били надалеко чувени по својој вештини и снази, а хроничари су забележили њихове блиставе победе. Познато је да је Деспот Стефан организовао витешке турнире у Београду на које су долазили племићи и витезови из читаве Европе. За Стефана Лазаревића Константин Философ саопштава: „И краљеве благоверне и славне витезе имађаше власт венчавати.“ Даље биограф наводи да се европска господа поносила говорећи „мени Деспот витештво уручи.“ Многобројни су примери одржавања витешких турнира широм српских земаља кроз читав средњи век.

Мото овогодишњег догађаја - БУДИ ВИТЕЗ - је древни српски позив на окупљање витезова. И данас у 21. веку је неопходно сабрати се око идеје заштите историјске културне баштине и племенитог витешког наслеђа,

„20. ЈУБИЛАРНИ МЕЂУНАРОДНИ ВИТЕШКИ ТУРНИР СВИБОР ДУХОВИ 2017 - БУДИ ВИТЕЗ -“ је признат као велика манифестација од стране европских витешких братстава и асоцијација. Поред домаћина Српског Витешког Реда СВИБОР из Србије, учешће на Турниру потврдили су представници Русије, Словеније, Републике Српске и Мађарске.

Витешко умеће и старозанатско мајсторство су срж програма. Прикази вештине и турнирски бојеви, изложба уметничких и хералдичких радова, предавања из археологије, вежбања посетиоца разним врстама средњовековних оружја, ручно грађење предмета, краснописање повеља и сертификата о посети и учешћу на Турниру, дегустација заборављених специјалитета старе српске кухиње, пловидба репликом средњовековне лађе, давна музика и плес.

 

Програм овогодишње 20. манифестације обухвата

*Свечана витешка парада са живописним штитовима, сјајним оклопима, блиставим оружјем, украшена барјацима и стеговима, праћена штитоношама, пажевима, госпама, уз громогласне фанфаре и бубњеве неће никога оставити равнодушним. Витешка парада проће ће као увод у читав догађај.

*Плато иза куле Небојша је изванредан амбијент где ће се као круна целог догађаја „на једном пољу испод замка“ окупити групе витезова представника седам европских земаља да би „једна другој показале копља“. Одиграваће се двобоји и битке где ће „искусни витези на брзоногим коњима“ и пешке, одмерити способности и „витежство своје питати храбро лепо и мајсторски“ да би се видело ко је „турнир добио“. Својом вештином и умећем витези ће задивити публику.

*Посебна атракција је дрвена лађа на једра и весла „Славјана“, верна реконструкција старословенског брода од пре хиљаду година са којом смо превалили 7 мора, као у бајци, и преко 7.000 км. на походу епских размера „Ходење из Руске у Српску земљу“ са благословом Патријарха српског г. Иринеја и благословом духовника Патријарха руског Кирила, схиархимандрита Илије.

*Потпуна реконструкција „потецишта“, „иподромиа“ и „табора витешког“ са свим пратећим елементима шаторима, ринговима, бинама, метама, опсадним справама као што су трабако, манган, катапулт, балиста и уз аутентичан старински амбијент пружиће посетиоцима утисак живог учешћа у средњовековном спектаклу епских димензија.

*На месту где се од давнина „млади витези искушаваху“ радиће школе витешких вештина за децу и посетиоце који ће моћи да се опробају у вештинама са потребним опремом за вежбање на посебно направљеном вежбалишту које је потпуно безбедно.

*Надметање у српском витешком дванаестобоју по дисциплинама: Марково топузање, Рељино летење, Новаково пентрање, Хајдучко прескакање, Шипчићево верање, Радојичино пливање, Облачићево трчање, Милошево камење, Страхињино шчепање, на брвну борење, клипка надвлачење, јуначко скакање.

*Спектакуларна битка са свим учесницима одједном, уз употребу оновремених ратних справа, витешког бојног брода и типичну стратегију и тактику очараће све присутне.

*Реконструкција епског предања и древних српских легенди о вилама, змајевима, принцезама, и витезовима пружиће малишанима незаборавну забаву и едуковати их.

*Уметност и мајсторство представиће краснописци, калиграфи, иконописци, оружари, илуминатори, хералдичари, живописци, звоноливци, ковачи, дрводеље, грнчари, књиговесци, средњовековни штампари, кулинари, мајстори старих и уметничких заната са Сертификатом Министарства привреде Србије. Биће уприличене интерактивне школе-радионице за публику.

*Посетиоци ће моћи да се опробају у разним вештинама, у радионицама старих заната, часовима за мале витезове, конкурсу у цртању, средњовековној кухињи.

*Школа средњовековног плеса, појци, ансамбли ране и етно музике, гуслари, гајдаши, фрулаши

*Школу средњовековне витешке кухиње води кулинарски мајстор и ТВ водитељ Саша Мишић.

*Улаз је потпуно бесплатан за цео ток програма турнира.

 

Циљ „20. ЈУБИЛАРНОГ МЕЂУНАРОДНОГ ВИТЕШКОГ ТУРНИРА СВИБОР ДУХОВИ 2017 БУДИ ВИТЕЗ“ је да реконструисањем правог срењовековног културно-историјско-спортског спектакла допринесемо јачању угледа Србије и укључивање у савремене европске токове очувања традиције и древне витешке културе кроз афирмацију српског културног наслеђа.

Занимљивом, јединственом и узбудљивом манифестацијом пуном акције и интеракције са публиком пробудити у савременицима жељу за спознавањем свога културног наслеђа.

Обновити експерименталну археологију која помаже да се практичном методом откривају тајне неистражених подручја древне историје човечанства. Очување, презентација и преношење знања у области културног наслеђа. Подизањем свести о значају нематеријалног културног наслеђа послаћемо свету позитивну слику о својој богатој традицији и култури и привући велики број домаћих и страних гостију на културно-туристички догађај.

Манифестација ће у великој мери допринети валоризацији и афирмацији Београдске тврђаве као културно-историјког споменика и амбијенталне целине од изузетног значаја. Традиционална манифестација се одржава јубиларно двадесети пут и приличи европској метрополи Београду и Србији. Првопрестони град овим потврђује да је престониоца витешке културе и духа овог дела Европе и у трећем миленијуму Хришћанства као што је то био и за време српских жупана, краљева, царева и деспота. Србију представљамо као древни културни центар Европе.

 

Промоција манифестације

БУДИ ВИТЕЗ

ПРОМОТЕРИ МАНИФЕСТАЦИЈЕ: Вук Костић глумац, Рамбо Амаадеус музичар, Саша Мишић кулинар и ТВ водитељ, Блажо Грковић пастир наведени су почасни витезови СВИБОРа и више пута су учествовали у великом броју међународних пројеката које је СВИБОР организовао и на којима је учествовао

ПРОМОЦИЈА

На позив Руске Православне Цркве СВИБОР је од 11. до 17. Фебруара учествовао у прослави „Међународног дана православне младежи“ у граду Орлу у Русији. На овој великој свечаности смо промовисали нашу традиционалну манифестацију и потврдили учешће руских пријатеља на догађају у Београду.

У сарадњи са Београдском сајмом манифестација БУДИ ВИТЕЗ је представљена на Међународном сајму туризма од 23. до 26. Фебруара у Београду. Штанд СВИБОРа посетио је велики број публике и представника агенција које су најавиле даљу промоцију манифестације.

У сарадњи са Туристичком организацијом Београда ТОБ, манифестација се промовише у туристичким информативним центрима широм града. Такође припремљен је материјал за промоцију у иностранству на руском, кинеском и енглеском језику. ТОБ je на међународним сајмовима туризма у Москви и Шангају представити манифестацију као догађај од прворазредног значаја за туризам града Београда.

У сарадњи са Туристичком организацијом Србије ТОС манифестација је представљена на великом међународном сајму туризма у Пекингу.

У оквиру недавно одржаних „Дана Београда у Москви“ од 24.-28. Маја СВИБОР је наступао на централним тргoвима у Москви где смонајавили Турнир.

МЕДИЈСКА ПРОМОЦИЈА

У предходним деценијама трајања манифестација је доказала медијску атрактивност и велику пажњу домађих и страних писаних и електронских медија. Све домаће националне телевизије, радио станице, дневне новине и часописи су небројено пута позитивно извештавали са догађаја. Атрактивност манифестације привукла је пажњу и највећих светских медија ТВ Росија1, Ксинг Хуа, РТЛ...који су много пута са СВИБОР турнира слали лепу слику Београда у свет. Медијска покривеност догађаја планирана је и за ову годину.

Интернет сајтови ТОБ и СВИБОР промовишу манифестацију.

ПРОМОЦИЈА УЖИВО

Витезови и даме у костимима ће по граду, делити летке са информацијама о догађају и позивати домаће и стране госте да посете догађај.

 

20. ЈУБИЛАРНИ МЕЂУНАРОДНИ ВИТЕШКИ ТУРНИР СВИБОР ДУХОВИ 2017

БУДИ ВИТЕЗ

Учесници

ПОЧАСНИ СВИБОР ВИТЕЗОВИ:

Рамбо Амадеус - свјетски мега цар

Вук Костић – глумац

Саша Мишић – кулинар и ТВ водитељ

Блажо Грковић- пастир

УЧЕСНИЦИ:

Српски Витешки Ред СВИБОР Србија

Тољатински Богатири Русија

Знаменскаја Богатирскаја Застава Русија

Московски Богатири Русија

Тулско братство Богатира Русија

Гатачко витешко братство Р. Српска

Витешки Ред Сент Ђорђи Ловагренд Мађарска

Мануфактура Мојстер Јанез Словенија

САКРАЛНУ УМЕТНОСТ И ДУХОВНУ ДИМЕНЗИЈУ ДОГАЂАЈА ПРЕДСТАВИЋЕ:

Манастир Студеница

Манастир Светог Димитрија Дивљана

Храм Светог Ђорђа Чукарица

Вазнесењска црква Београд

У УМЕТНИЧКОМ ДЕЛУ ПРОГРАМА УЧЕСТВУЈУ:

Српско визатијско појање „Пирг“,

„Зеспол музики давнеј“ Пољска,

Ђорђе Тановић народни гуслар,

фрулаш Драган Јововић-Дрвце,

здравичари,

Стари занати „Здраво-живо“

ЗА ЦЕЛОКУПАН ПРОГРАМ УЛАЗ ЈЕ БЕСПЛАТАН ДОБРО ДОШЛИ!

20. ЈУБИЛАРНИ МЕЂУНАРОДНИ ВИТЕШКИ ТУРНИР СВИБОР ДУХОВИ 2017 БУДИ ВИТЕЗ


Програм и сатница

ПЕТАК 02.06.2017.

17:00 “Долажаху најсветлији њихови и најхрабрији да служе Деспоту“ Витешки збор екипа из седам европских земаља

17:30 “Телал виче и тамо и 'амо“ Најављивање догађаја и представљање програма

18:00 „Гледале их београдске даме“

18:30 „Ту је војска табор ударила“ постављање шатора и табора витешких екипа

19:00 „У табору честитога књаза“– уметнички програм

19:30 „Долећеше Змајеви и виле“ Пристајање дрвене староословенске лађе Славјана реконструкције витешког бојног брода од пре 1000 година која је препловила је преко 7 мора од Русије до Србије. На прамцу лађе је велика фигура змаја у барељефу као са грба Деспота Стефана првог градоначеника Београда, а једро је огроман грб Србије

 

„У СУБОТУ УОЧИ НЕДЕЉЕ“ 03.06.2017.

Доњи град испод капеле Свете Петке

10:00 Отварање радионица, и изложби, старих и традиционалних заната и уметности.

11:00 „Носише се летњи дан до подне“ припреме у ђострама копљем, топузом и мачем

12:00 „Ту се млога сила састанула“Свечано отварање „20. Јубиларног Међународног Витешког Турнира СВИБОР ДУХОВИ 2017 –БУДИ ВИТЕЗ“

12:10 „Како који добар јунак јесте“ Дефиле и званично представљање витешких екипа из седам земаља

12:20 „Да се Вишњем Богу помолимо“ Молитва за почетак доброг дела

12:25 „Тебе Бога славим“ Српско византијско појање, група „Пирг“

12:30 „И двије се ударише војске... на једном пољу испод замка“ Спектакуларни бој са више учесника

13:15 „А Србљи су стари витезови“ Српско витешко борење - приказ технике и метода

13:30 Руска богатирскаја силушка

13:45 Пољски ритерски бој

14:00 Словеначко витешко умеће

14:15 Румунски кавалирски перформанс

14:30 Мађарска лукострелска вештина

14.45 „Јако кроза прстен стрелу всегда прометаше“ Надстрељивање луком и стрелом

15:00 „Млади се витези искушаваху“ Школа витешких вештина за децу Са посебно направљеним меканим реквизитима деца уче основе витешке борбе

15:15 „Он тад пушћа своје бојно копље“ Ђостра копљем, глефом, хелебардом

16:00 Наутичке вештине Српских витезова и Руских богатира на лађи Славјана

16:30 „Поход из Руске у Српску земљу“ Предавање и изложба „Знаменскаја Застава“ Русија

17:00 „Танц средивекови“ Плесно умеће витезова и дама

17:30 „Марко Краљевић-епски јунак и легенда“ Предавање археолог Марко Алексић

17:45 „Витежство своје питати“ Надметање у српском витешком дванаестобоју Марково топузање, Рељино летење, Новаково пентрање, Хајдучко прескакање, Шипчићево верање, Радојичино пливање, Облачићево трчање, Милошево камење, Страхињино шчепање, на брвну борење, клипка надвлачење, јуначко скакање.

18:15 „Па он пусти златна шестоперца“ Ђостра топузима

18:45 „Гутенбергова штампарија“ Реконструкција и приказ Мојстер Јанез, Словенија

19:00 „Долећеше од мора змајеви“ Битка са коришћењем бојног брода и опсадних справа

19:30 „Љепотом је коло зачинила“ Средњовековни плес, игра и школа танцовања

19:45 „Гусле моје, мој свети олтару“ Гусларско гајдашко ојкачко фрулашко вече

20:30 „А што ћу ви лакрдију дуљит“ Плес са огњем, жонглери, акробате ...

 

„У НЕДЕЉУ СВЕТУ, НА ТРОЈИЦЕ“ 04.06.2017.

Храм Св. Великомученика и Победоносца Георгија на Бановом Брду

8:30 „Да слушају Божју Летурђију“ Празнична Литургија у Храму Св. Георгија на Бановом Брду

10:45 „И изнесе Крстат свилен барјак“ Формирање Литије

11:00 „И да воде коло око цркве“ празнична Литија и освештавање записа улицама Чукарице

12:30 „Славу слави Српски кнез Лазаре“ Резање славског колача у Општини Чукарица

13.00 „Да га учи боју и јунаштву“ Школа за мале витезове уз виле, змајеве, принцезе...

13.30 „На обе руке стријељаху и ништа не погрешише“ Финале надстрељивања луком и стрелом

13.45 „Српски витешки мач“ Предавање археолог Марко Алесић

14:00 „И почеше се моћно борити и стојаху крепко“Српско витешко борење- приказ

Програм и сатница могу бити промењени без претходне најаве организатора.

5. и 6. Маја програм се наставља у манастиру Студеница

7. 8. и 9. Маја витешки камп за децу на Букуљи у сарадњи са ОШ „Свети Сава“ из Аранђеловца

 

ЗА ЦЕЛОКУПАН ПРОГРАМ УЛАЗ ЈЕ БЕСПЛАТАН ДОБРО ДОШЛИ!

 

Дани Београда у Москви

 

У организацији града Београда од 24.-28. маја одржана је манифестација „Дани Београда у Москви".

У саставу Српске делегације поред осталих учесника програма били су и чланови СВИБОРа на челу са Радивојем Радуловићем. Програм се одвијао у строгом центру Москве. Заједно са нама у приказима и борбама учествовали су и наша браћа СВИБОР витезови из Москве под вођством Виталија Михајловича, Руски богатири из Туле под вођством Андреја Викторовича и козачка група „Жива".

Програм на главној бини пратили су и градоначелник Београда Синиша Мали и градоначелник Москве Сергеј Черњомин По оценама присутних СВИБОР је приредио изузетно квалитетан програм. Посебна част нам је указана јер су нам браћа Руси омогућили да се без чекања вишесатних и вишекилометарских редова верника и ходочасника, поклонимо моштима Светог Николе које се налазе у храму Христа Спаса у Москви.

На Спасовдан смо присуствовали Литургији у храму Пресвете Богородице Казањске на Црвеном Тргу, и причестили се.

Захваљујемо Туристичкој организацији Београда ТОБ на указаном поверењу и могућности да представимо свој град.